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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  16/08/2022
Data da última atualização:  16/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SALTOS, L. A.; MONTEROS-ALTAMIRANO, A.; REIS, A.; GARCÉS-FIALLOS, F. R.
Afiliação:  LUIS ALBERTO SALTOS, TECHNICAL UNIVERSITY OF MANABÍ; ÁLVARO MONTEROS-ALTAMIRANO, INSTITUTO NACIONAL AUTÓNOMO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS; AILTON REIS, CNPH; FELIPE R. GARCÉS-FIALLOS, TECHNICAL UNIVERSITY OF MANABÍ.
Título:  Phytophthora capsici: the diseases it causes and management strategies to produce healthier vegetable crops.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, v. 40, n. 1, p. 5-17, Jan./Mar. 2022.
ISSN:  1806-9991
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/s0102-0536-20220101
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this review is to address topics related to etiology and symptoms of the diseases caused by this oomycete (leaf blight, root rot, crown rot and fruit rot), as well as the integration and application of different control alternatives, such as genetics, cultural, physical, biological, and chemical. Crops such as sweet pepper (Capsicum annuum), chili pepper (Capsicum spp.), tomato (Solanum lycopersicum), eggplant (S. melongena), cucurbits (Cucumis sativus, Cucurbita spp.), among others, are subject to considerable economic losses induced by this pathogen.
Palavras-Chave:  Manejo integrado de doenças; Oomiceto; Patógeno transmitido pelo solo.
Thesagro:  Phytophthora Capsici; Podridão da Raiz; Podridão do Fruto; Queima da Folha.
Thesaurus Nal:  Oomycetes; Solanaceae.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145470/1/Saltos-et-al-HB-v.-40-p-5-17-2022.pdf
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Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH41775 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  21/06/2019
Data da última atualização:  18/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ALMEIDA, E. S.; CARVALHO, A. C. B.; SOARES, I. O. de S.; VALADARES, L. F.; MENDONÇA, A. R. V.; SILVA JUNIOR, I. J.; MONTEIRO, S.
Afiliação:  Erislene S. Almeida, UnB; Ariane Cristina Boechie Carvalho, UnB; Isabela Oliveira de Souza Soares, UnB; LEONARDO FONSECA VALADARES, CNPAE; Andressa Regina Vasques Mendonça, UnB; Ivanildo José Silva Junior, Universidade Federal do Ceará; Simone Monteiro, UnB.
Título:  Elucidating how two different types of bleaching earths widely used in vegetable oils industry remove carotenes from palm oil: equilibrium, kinetics and thermodynamic parameters.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 121, p. 785-797, 2019.
Idioma:  Português
Conteúdo:  This work compared the mechanisms of adsorption of carotenes from hybrid palm oil onto two kinds of bleaching earths widely used by industrial refiners (acid-activated and neutral). First, it was performed a deep characterization of adsorbent surfaces: acid activated adsorbent showed micropore volumes twice larger than the neutral. FTIR analysis of adsorbent after adsorption demonstrated that active site was Si?O?Si for both adsorbents. However, comparison of peak shapes suggested distinctive interactions between adsorbent/adsorbate for each adsorbent. Latterly, an extensive kinetic and equilibrium study was performed. Kinetic data were in accordance with pseudo-first and pseudo-second-order models. Adjusting to the intra-particle diffusion model evidenced more than one mechanism controlling the adsorption process. Equilibrium data demonstrated adsorption is only favorable at low carotene concentration at liquid phase for acid adsorbent (lower than 1 mg/mL). For neutral adsorbent, it was not clearly observed a favorable region with the studied conditions. The acid adsorbent could adsorb more carotenes per adsorbent weight than neutral. Finally, neutral adsorbent showed higher heterogeneity of interaction between adsorbate and adsorbent than the acid, especially at low adsorbent coverages.
Palavras-Chave:  Color inversion; Hybrid palm oil; Isotherm.
Thesaurus NAL:  Adsorption.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198721/1/Elucidating-how-two-different-types.pdf
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Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE3470 - 1UPCAP - DD
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